10 παιχνίδια για την ανάπτυξη του λόγου & της ομιλίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας: δεν χρειάζονται μπαταρίες

pre-school-games

Τα νηπιάκια και πιο μικρά παιδάκια μαθαίνουν μέσω της πράξης. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι διαρκώς σε κίνηση και με αυτό τον τρόπο αναπτύσσουν και το λόγο τους και τις κινητικές τους δεξιότητες. Γι ΄αυτό καλό είναι από νωρίς να φτιάξουμε την πολύτιμη συλλογή με δημιουργικά παιχνίδια για το παιδί, με σκοπό να είναι έτοιμο να αναπτύξει άνετα το λόγο και την ομιλία του.

1. Βιβλία


Μια καλή συλλογή βιβλίων είναι απαραίτητη για όλα τα νηπιάκια καθώς αρχίζουν να πλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και την φαντασία τους. Τα καλύτερα βιβλία για να αναπτύξετε το λόγο των παιδιών είναι αυτά που έχουν απλές προτάσεις, έχουν μια χρονική ακολουθία (π.χ. Πρώτα έγινε αυτό… μετά… στο τέλος…), έχουν ομοιοκαταληξίες, ρυθμό και πολλές επαναλήψεις. Ιδανικά βιβλία για παιδάκια που δεν ξέρουν ακόμη να διαβάζουν είναι αυτά που δεν έχουν λέξεις παρά μόνο εικόνες. Έτσι το παιδάκι “διαβάζει” άνετα το παραμύθι στους γονείς του και όχι το αντίστροφο.

2. Πλαστελίνη


Βάλτε πάνω στο τραπέζι πλαστελίνη, πλαστικά μαχαιράκια και μερικά κουπάτ και θα εκπλαγείτε από τους διαλόγους και το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσει το παιδάκι σας με σκοπό να “εξυπηρετήσει” τον πελάτη. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα πολλά αξεσουάρ που συνοδεύουν τα κουτιά με τις πλαστελίνες και να αφήσετε το μυαλό του παιδιού να σκεφτεί με ποιο τρόπο μπορεί να κατασκευάσει αυτό που θέλει.

3. Μαρκαδόροι & Δαχτυλομπογιές


Κάθε παιδί πρέπει να έχει τους δικούς του μαρκαδόρους, τέμπερες και δαχτυλομπογίες. Σίγουρα όλα αυτά προκαλούν ένα χάος μέσα στο σπίτι αλλά ταυτόχρονα παρέχουν στο παιδί έναν πολυαισθητηριακό τρόπο μάθησης. Γι΄ αυτό διαλέξτε ένα σημείο του σπιτιού, όπου θα τοποθετήσετε ένα καλάθι με πινέλα, χαρτιά, τέμπερες, ποδιές, δαχτυλομπογιές, μαρκαδόρους κ.α. και φροντίστε κάθε μέρα να αφιερώνετε 30′ δημιουργικής απασχόλησης με ζωγραφική. Αφήστε το παιδί να λερωθεί με τις μπογιές, να τις πιάσει με τα χέρια του και να δημιουργήσει με αυτά. Απλά, θα εκπλαγείτε όταν δείτε το παιδί να ζητά καθημερινά το ίδιο παιχνίδι.

4. Legos


Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα τουβλάκια και τα legos είναι τα πιο βοηθητικά παιχνίδια για την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας των παιδιών. Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου παιχνιδιού τα παιδιά πρέπει να αλληλεπιδράσουν με τους συμπαίχτες ή με τους γονείς τους με σκοπό να καταλήξουν στο τι θα δημιουργήσουν και πως θα είναι.

5. Μπασκέτα & bowling


Προμηθευτείτε μια μπασκέτα και κορίνες και μπάλα για bowling και αφήστε το παιδί να αναπτύξει τον κινητικό, κοινωνικό και λεκτικό του τομέα στο μέγιστο βαθμό. Αν τα έχετε ήδη αυτά τα παιχνίδια μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα, αγοράζοντας τούνελ και κώνους για να παίξετε κάτω στο πάτωμα μαζί με το παιδί.

6.Τα πρώτα επιτραπέζια


Μην διστάσετε να προμηθευτείτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για το νηπιάκι σας μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρει να διαβάζει. Εξαιρετικές επιλογές για να μπορέσει το παιδί να αναπτύξει τις κοινωνικές – γλωσσικές του δεξιότητες, το λεξιλόγιό του και την ικανότητα ταύτισης είναι το lotto (ψάχνει να βρει τις όμοιες εικόνες) και το uno ή domino με ζώα.

7. Φάρμα με ζώα


Είναι εξαιρετική ιδέα για να αναπτύξετε τη φαντασία και το λεξιλόγιο των παιδιών η αγορά μιας πλαστικής ή ξύλινης φάρμας με ζωάκια και έναν αγρότη. Μιλήστε στο παιδί γι’ αυτό που συμβαίνει μέσα στη φάρμα και το τι πρέπει να κάνει το κάθε ζωάκι κ.τ.λ.

8. Βεστιάριο


Προμηθεύστε το παιδί σας με στολές από διάφορους ρόλους (π.χ. γιατρός, πυροσβέστης, αστυνομικός κ.α.) και αφήστε το να παίξει φανταστικό παιχνίδι με ή χωρίς εργαλεία. Μην του δώσετε όλο τον εξοπλισμό αλλά αφήστε το να βασανίσει το μυαλό του για το πως να κάνει το θερμόμετρο ή το στηθοσκόπιο. Σιγά σιγά εμπλουτίστε τη συλλογή και με άλλες στολές.

9.  Κουζίνα


Εξοπλιστείτε με μια καλή σταθερή ξύλινη κουζίνα και με πολλά μαγειρικά σκεύη και θα παρατηρήσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας να διανθίζετε άμεσα μετά από την ενασχόλησή του με αυτό το παιχνίδι. Όλες οι δεξιότητες ανάπτυξης του λόγου θα δουλεύονται ταυτόχρονα και το παιδί θα παίζει δημιουργικά για πολλή ώρα.

10. Καροτσάκι & κούκλα μωρού


Προμηθεύστε το παιδάκι σας με καροτσάκι, κούκλα μωρού και κούνια και δείτε με πόσο ενδιαφέρον και φροντίδα θα αρχίσει να το περιβάλλει. Είναι εντυπωσιακό πως θα αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο της ομιλίας του μόνο και μόνο επειδή μιλά σε κάποιο άτομο μικρότερό του. Εξηγείστε του τι κάνουμε με το κάθε ένα αντικείμενο και από τι υλικό είναι φτιαγμένο. Ο λόγος του παιδιού θα αρχίσει να εμπλουτίζεται με φυσικό τρόπο.