Δημιουργικές δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων

Δημιουργικές-δραστηριότητες-ανάπτυξης-δεξιοτήτων

Ένα παιδάκι ενδέχεται να υπολείπεται σε κάποιες δεξιότητες και να πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα Λογοθεραπείας ή Εργοθεραπείας με κάποιον ειδικό. Πέρα, όμως, από το άρτια καταρτισμένο αυτό πρόγραμμα, είναι ωφέλιμο να επεκτείνει το παιδί την χρήση αυτών των δεξιοτήτων και στην καθημερινή του ζωή. Γι΄ αυτό το λόγο, παρουσιάζουμε στους γονείς διάφορες πολύ ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές δραστηριότητες, που μπορούν να κάνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, με σκοπό να γενικευτεί η ανάπτυξη των δεξιοτήτων σε συντομότερο χρόνο και με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω δραστηριότητες να έχετε συμβουλευτεί νωρίτερα τον Εργοθεραπευτή ή Λογοθεραπευτή του παιδιού.

Τούρτα γενεθλίων

Δεξιότητες: Ενίσχυση λεπτών χειρισμών (διποδικής & τριποδικής λαβής, σύλληψη λαβίδας), ενδυνάμωση των μυών της παλάμης, οπτικοκινητικός και αμφίπλευρος συγχρονισμός

Υλικά: πλαστελίνη, καλαμάκια, τσιμπιδάκι

Ας πούμε οτι η πλαστελίνη που θα χρησιμοποιήσετε είναι η ζύμη, με την οποία θα φτιάξετε την τούρτα γενεθλίων. Για να αναπτύξετε την δύναμη των χεριών δώστε στο παιδί την πλαστελίνη να την κάνει ρολό και μετά να την πιέσει και με τα δύο του χεράκια πάνω στο τραπέζι για να γίνει επίπεδη. Μόλις «η τούρτα» είναι έτοιμη, δώστε στο παιδί τα κομμένα καλαμάκια να τα βάλει για κεριά πάνω στην πλαστελίνη πιέζοντάς τα. Επίσης, μπορεί να διακοσμήσει και την υπόλοιπη «τούρτα» με πούλιες και ρύζι οποιουδήποτε χρώματος θέλει. Αφού ολοκληρώσει το έργο του μπορείτε όλοι μαζί να τραγουδήσετε το τραγουδάκι των γενεθλίων και να φυσήξει το παιδί τα «κεράκια». Στη συνέχεια, μπορείτε να του δώσετε το τσιμπιδάκι για να πιάσει ένα – ένα τα καλαμάκια και να τα αφαιρέσει απο την τούρτα. Τέλος, με ένα πλαστικό μαχαιράκι μπορεί να κόψει την «τούρτα» σε κομματάκια και να τα μοιράσει σε όλους και να κάνει πως τρώει το δικό του με ένα πλαστικό πιρουνάκι.