Ήταν ο Einstein (Αϊνστάιν) και ο Newton (Νεύτων) αυτιστικοί;

Einstein

Χωρίς αμφιβολία, τόσο ο Albert Einstein όσο και ο Isaac Newton ήταν ιδιοφυϊες. Υπάρχει, όμως, πιθανότητα να ήταν και αυτιστικοί;

Ο Simon Baron – Cohen ήταν ειδικός στον Αυτισμό. Θεωρεί πως ο Αυτισμός έχει κληρονομική βάση. Επίσης, έχει παρατηρήσει ότι τα γονίδια του Αυτισμού συνδέονται με την ικανότητα κατανόησης σύνθετων συστημάτων υπολογιστών ή και άλλων. Ακόμη, έχει βρεθεί ότι στον κλάδο των θετικών επιστημών απαντώνται πολλά άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης και Αυτισμό.

Σύμφωνα με τις δικές του παρατηρήσεις και αυτές του μαθηματικού Ioan James, τόσο ο Einstein όσο και ο Newton είχαν τα εξής συμπτώματα του συνδρόμου Asperger (Αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας): στερεοτυπικά ενδιαφέροντα, εμμονική ενασχόληση, δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και προβλήματα στην επικοινωνία. 

Ο Νεύτωνας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, δείχνει να εμπίπτει στην κλασική περίπτωση Αυτισμού. Ήταν λιγομίλητος, απρόβλεπτος, συναισθηματικά ευμετάβλητος και οξύθυμος. Η δουλειά του τον απορροφούσε τόσο πολύ που συχνά ξεχνούσε να ικανοποιήσει ακόμη και τις βιολογικές του ανάγκες.

Ο Αϊνστάιν θεωρείται ότι ανήκε στην ομάδα των ατόμων με σύνδρομο Asperger. Mέχρι την ηλικία των 7 ετών ήταν μοναχικός, απομονωμένος από τα άλλα παιδιά και ηχολαλούσε. Αργότερα, όταν έγινε ομιλητής παρουσίαζε ένα σύνθετο και συχνά δυσνόητο λόγο. Είχε αρκετούς φίλους και ιδιαίτερη σχέση με τη γυναίκα του ενώ δεν δίσταζε να εκφράζει ελεύθερα τις κοινωνικές και πολιτικές του πεποιθήσεις.