Παιχνίδια λέξεων

games

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια λέξεων, τα οποία μπορούν οι γονείς να ξεκινήσουν να παίζουν με τα παιδιά τους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και σε κάθε περιβάλλον. Τα παιχνίδια αυτά βοηθούν στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων λεκτικής έκφρασης, ακουστικής διάκρισης και ακουστικής μνήμης. Συνήθως τα παιδάκια ενθουσιάζονται με αυτά τα παιχνίδια καθώς αλληλεπιδρούν με τους γονείς τους, γεγονός το οποίο τα ικανοποιεί ιδιαίτερα.  

Παιχνίδι ομοιοκαταληξίας:

Δραστηριότητα για ένα παιδί μόνο
Ηλικιακή κατηγορία: 30-40 μηνών
Διάρκεια δραστηριότητας: 15 λεπτά
Απαραίτητα υλικά: φωτογραφίες ζώων / αντικειμένων από περιοδικά λευκό χαρτί & κόλλα

Αυτή η δραστηριότητα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της δεξιότητας ακουστικής διάκρισης του παιδιού και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου του.

  1. Κολλήστε τις εικόνες στο χαρτί
  2. Ζητήστε από το παιδί να αναγνωρίσει τις εικόνες που βλέπει και να σας πει τι είναι
  3. Ζητήστε από το παιδί να βρει λέξεις που ομοιοκαταληκτούν με την λέξη μιας εικόνας, που του δείχνετε, π.χ. αν του δείχνετε μια εικόνα που απεικονίζει ένα πόδι μπορεί να πει οτι ομοιοκαταληκτούν με αυτή οι λέξεις «βόδι» και «ρόδι» και μετά να φτιάξετε ένα τραγουδάκι μαζί.
Ο αντίλαλος:

Δραστηριότητα για ένα παιδί μόνο
Ηλικιακή κατηγορία: 18-40 μηνών
Διάρκεια δραστηριότητας: 15 λεπτά

Η ακουστική μνήμη του παιδιού βελτιώνεται σημαντικά με το παιχνίδι αυτό. Η δεξιότητα ακουστικής διάκρισης θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο αν χρησιμοποιήσετε λέξεις με πολλούς κοινούς ήχους, π.χ. «γάτα, γάλα, μπάλα».


1. Ζητήστε απο το παιδί να επαναλάβει ό,τι λέτε
2. Ξεκινήστε στην αρχή αργά και χρησιμοποιήστε απλές λέξεις και σιγά σιγά αρχίστε να αυξάνετε την πολυπλοκότητα της δραστηριότητας. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε αν χρησιμοποιήσετε λέξεις που μοιάζουν ακουστικά μεταξύ τους ή λέξεις χωρίς νόημα ή αν αυξήσετε το μήκος της πρότασης που παράγετε.

Το τηλέφωνο:

Δραστηριότητα για ένα παιδί μόνο
Ηλικιακή κατηγορία: 18-40 μηνών
Διάρκεια δραστηριότητας: 15 λεπτά
Απαραίτητα υλικά: ψεύτικο / αληθινό τηλέφωνο

Ο καλύτερος τρόπος για να εμπλουτίσει το παιδάκι σας το λεξιλόγιό του είναι να κάνει πως μιλάει στο τηλέφωνο. Απλά, δώστε του το τηλέφωνο και πείτε του πως είναι κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο και θέλει να του μιλήσει. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα χρειαστεί πολλή ενθάρρυνση για να μιλήσει στο τηλέφωνο. Θα εκπλαγείτε από τους μακροσκελείς διαλόγους που θα κάνει και ακόμη περισσότερο όταν θα περιμένει το άλλο άτομο να απαντήσει σε αυτό που του λέει, ενώ το ίδιο θα σιωπά.