Νέα γραμματοσειρά για άτομα με Δυσλεξία

open-dyslexic

Πολλά άτομα με Δυσλεξία αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία στην ανάγνωση. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι να μετακινούν φθόγγους κατά την ανάγνωση λέξεων και να χάνουν την σειρά του κειμένου. Συχνά, δε, παραπονούνται για πονοκεφάλους, οι οποίοι ξεκινούν όταν αρχίζουν την ανάγνωση. Ο ισχυρισμός αυτός έχει λογική βάση καθώς τα άτομα με δυσλεξία όταν διαβάζουν βλέπουν τα γράμματα να μετακινούνται από μόνα τους ή να «χορεύουν». Το βίντεο που ακολουθεί αναπαριστά τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα γράμματα και τις λέξεις ένα άτομο με δυσλεξία.

Πολλοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με τους τρόπους αναχαίτισης αυτού του φαινομένου.  Ο Αμπελάρντο Γκονσάλες δημιούργησε μια γραμματοσειρά που φιλοδοξεί να κάνει ευκολότερη την online ζωή των ατόμων με δυσλεξία. Η OpenDyslexic, όπως λέγεται, είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να είναι πιο ευανάγνωστη από όσους έχουν μαθησιακές δυσκολίες και έχει «προσαρμοστεί» για χρήση στις περισσότερες μηχανές αναζήτησης και στα κινητά τηλέφωνα.

Η γραμματοσειρά έχει «βαρύτητα» στο κάτω μέρος της για να μένει «σταθερή». «Ο εγκέφαλος μπορεί μερικές φορές να κάνει παράξενα πράγματα με τα γράμματα» δήλωσε μιλώντας στο BBC. «Το βάρος στο κάτω μέρος των χαρακτήρων ενισχύει τη γραμμή του κειμένου ενώ το ξεχωριστό σχήμα κάθε γράμματος το εμποδίζει να “αναποδογυρίσει” ή να μπερδευτεί με τα διπλανά του».

Προς το παρόν η OpenDyslexic διατίθεται σε λατινικούς χαρακτήρες και μπορείτε να την κατεβάσετε χρησιμοποιώντας τον παρακάτω σύνδεσμο http://dyslexicfonts.com/downloads.php

https://www.youtube.com/watch?v=jOioko3Mi3I&feature=emb_imp_woyt