Κίνηση & Συντονισμός (0-1 έτος)

walking-1-year-old
1 – 3 μηνών

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής τους, τα μωράκια αρχίζουν να αναπτύσσουν ικανότητες απαραίτητες για την μετέπειτα κινητική τους ανάπτυξη. Στον 1ο μήνα, προσπαθούν να σηκώσουν το κεφαλάκι τους. Καθώς δυναμώνει ο κορμός και ο αυχένας τους μπορούν να σηκώνουν το κεφαλάκι τους ώντας ξαπλωμένα μπρούμυτα. Αργότερα, μπορούν να τεντώσουν μπροστά τα χεράκια τους, να σηκώσουν το κεφάλι τους και να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους. Επίσης θα παρατηρήσετε οτι αρχίζει να κλωτσάει με τα ποδαράκια του και να τεντώνει τα χεράκια του. Με αυτό τον τρόπο θα δυναμώσουν οι μύες του και θα είναι σε θέση να ρολάρει αργότερα. Μπορεί ακόμη και τώρα να ρολάρει, γι΄αυτό θα πρέπει να μην το αφήνετε μόνο του πάνω σε κρεβάτι χωρίς προφύλαξη και επιτήρηση. Τα βρεφάκια σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να αρπάζουν με τα χεράκια τους διάφορα πράγματα ή ακόμη και να κρατάνε ένα αντικείμενο και να το φέρνουν στο στόμα τους ή να το πετάνε κάτω, όταν δεν τους ενδιαφέρει πια.

4 – 7 μηνών

Τα μωράκια σε αυτή την ηλικία μπορούν να είναι ξαπλωμένα μπρούμυτα και να έχουν όρθιο το κεφαλάκι τους. Τώρα αρχίζουν να τεντώνονται μπροστά και να κουλουριάζονται πάλι πίσω. Με αυτό τον τρόπο δυναμώνουν τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μύες τους. Μπορεί, πια, να ρολάρει και προς τις δύο τις κατευθύνσεις. Ακόμη κι αν δεν έχει ρολάρει, πάντα υπάρχει η πρώτη φορά. Αν το τοποθετήσετε σε καθιστή θέση μπορεί να παραμείνει εκεί. Αργότερα, μπορεί να βάλει τα χεράκια του μπροστά για να αποκτήσει καλή ισορροπία. Καθώς έχουν δυναμώσει τα ποδαράκια του, το μωράκι μπορεί να σταθεί με την δική σας υποστήριξη. Μην το ωθήσετε, όμως, ακόμη να σταθεί αν το ίδιο δεν νοιώθει έτοιμο. Πιάνουν διάφορα αντικείμενα με τη χούφτα τους και μπορούν να τα περνάνε απο το ένα χέρι στο άλλο και να τα περιστρέφουν για να τα περιεργαστούν.

8-12 μηνών

Τώρα πια το μωράκι μπορεί να κάθεται και να χρησιμοποιεί τα χέρια του για στήριξη. Μόλις νοιώσει άνετα σε αυτή τη θέση θα αρχίσει να γυρίζει τον κορμό του για να πιάσει διάφορα αντικείμενα. Μέσα απο αυτές τις εναλλαγές κινήσεων το μωράκι θα μάθει να έρχεται σε καθιστή θέση και να σηκώνεται. Όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα, μπορεί να λυγίζει τα γόνατά του και να έρχεται σε καθιστή θέση. Κάποια μωράκια επιλέγουν να μπουσουλίσουν ενώ άλλα όχι. Εφόσον το μωράκι σας κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις και δείχνει ενδιαφέρον για διάφορα αντικείμενα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι μύες των ποδιών έχουν δυναμώσει με το μπουσούλιμα και με το χοροπήδημα πάνω στο κρεβάτι ή στην αγκαλιά σας. Το μωράκι σας θα αρχίσει τώρα να ετοιμάζεται να σταθεί και να περπατήσει. Στην αρχή θα πιάνεται απο κάποιο χαμηλό έπιπλο, για να σταθεί. Μπορείτε να το βοηθήσετε κρατώντας τα χεράκια του και ενθαρρύνοντάς το να κάνει μικρά βηματάκια. Μπορεί τώρα πια να σκύψει και να πιάσει απο κάτω διάφορα αντικείμενα ακόμη και μικρού μεγέθους είτε με τα δαχτυλάκια του είτε με τη χούφτα του.

πηγή: kidshealth.org