Τι είναι Λογοθεραπεία;

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη, που ασχολείται με την αξιολόγηση και τη θεραπεία προβλημάτων επικοινωνίας και διαταραχών της ομιλίας. Γίνεται από Λογοπαθολόγους, που συχνά αποκαλούνται και Λογοθεραπευτές.

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται στη Λογοθεραπεια έχουν ως στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται  η θεραπεία άρθρωσης, οι δραστηριότητες γλωσσικής παρέμβασης και πολλές άλλες ανάλογα με τη διαταραχή στο λόγο ή στην ομιλία, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Η Λογοθεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη για άτομα που έχουν κάποια διαταραχή στο λόγο τους, η οποία εμφανίστηκε στην πρώιμη παιδική ηλικία ή σε ενήλικες που έχουν κάποια δυσκολία στην ομιλία, τη φωνή ή την κατάποση ύστερα από ένα τραύμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. 

Γιατί χρειαζόμαστε τη Λογοθεραπεία;

Υπάρχουν πολλές διαταραχές λόγου ή ομιλίας, που μπορούν να θεραπευτούν με τη λογοθεραπεια.

  • διαταραχές άρθρωσης: διαταραχή άρθρωσης είναι η δυσκολία να εκφέρει κάποιος σωστά έναν ήχο. Ένα παιδί με τέτοια διαταραχή μπορεί να αλλοιώνει την παραγωγή ενός ήχου ή να τον αντικαθιστά με έναν άλλο (π.χ. “σελίδα” – “χελίδα”)
  • διαταραχές ροής: μια διαταραχή ροής επηρρεάζει τη ροή, την ταχύτητα και το ρυθμό της ομιλίας. Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή ροής της ομιλίας. Ένα άτομο που τραυλίζει δυσκολεύεται να πει μια λέξη ή μια λέξη μπορεί να μπλοκάρει στο ξεκίνημά της ή να επαναλαμβάνει πολλές φορές την 1η της συλλαβή. Μπορεί επίσης να μιλά πολύ γρήγορα και να ενώνει όλους τους ήχους μαζί.
  • διαταραχές αντήχησης: οι διαταραχές αντήχησης συμβαίνουν όταν ένα μπλοκάρισμα ή ένα εμπόδιο στη ροή του αέρα προς τη ρινική ή τη στοματική κοιλότητα αλλάζει τις δονήσεις που είναι υπεύθυνες για την ποιότητα της φωνής. Μπορεί επίσης να προκληθεί απο ανεπαρκές κλείσιμο του υπερωοφαρυγγικού μηχανισμού. Οι διαταραχές αντήχησης συχνά συνδέονται με υπερωοσχιστίες, νευρολογικές διαταραχές και πρησμένες αμυγδαλές.
  • διαταραχές αντίληψης: ένα άτομο με διαταραχή στην αντίληψη του λόγου δυσκολεύεται να κατανοήσει και να επεξεργαστεί όσα του λένε. Πολλές φορές δίνουν την εικόνα οτι δεν ενδιαφέρονται για όσα λένε οι άλλοι, δυσκολεύονται να ακολουθήσουν απλές εντολές και έχουν περιορισμένο λεξιλόγιο. Οι αιτίες των διαταραχών αντίληψης της γλώσσας μπορεί να είναι άλλες γλωσσικές διαταραχές, ο αυτισμός, η βαρηκοϊα ή μια εγκεφαλική βλάβη.
  • διαταραχές εκπομπής: οι διαταραχές εκπομπής του λόγου είναι ουσιαστικά η δυσκολία του ατόμου να συνδέσει και να εκφράσει τις πληροφορίες. Αν ένα άτομο έχει διαταραχή εκπομπής του λόγου μπορεί να δυσκολεύεται να σχηματίσει τις ακριβείς προτάσεις, για παράδειγμα να χρησιμοποιεί λάθος χρόνο ρήματος.
  • γνωστικές – επικοινωνιακές διαταραχές: οι γνωστικές – επικοινωνιακές διαταραχές είναι η δυσκολία στην επικοινωνία που έχει ένα άτομο λόγω βλάβης σε σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει τη σκέψη. Μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές μνήμης, κριτικής σκέψης, σε δυσκολία ομιλίας ή ακουστικής αντίληψης. Αιτιά αποτελούν διάφοροι βιολογικοί παράγοντες, όπως η μη φυσιολογική εγκεφαλική ανάπτυξη, κάποιες νευρολογικές παθήσεις, μια εγκεφαλική βλάβη ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • αφασία: πρόκειται για μια επίκτητη διαταραχή που επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να μιλήσει και να κατανοήσει τους υπολοίπους. Πολύ συχνά επηρεάζεται η ικανότητα ανάγνωσης και γραφής. Η πιο συχνή αιτία που οδηγεί σε αφασία είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • δυσαρθρία: προκείται για νευρομυική διαταραχή του συστήματος της ομιλίας. Προκαλείται απο παθήσεις του Νευρικού Συστήματος, για παράδειγμα η Πολλαπλή Σκλήρυνση, η Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση και το Εγκεφαλικό Επεισόδιο που μπορεί να οδηγήσουν σε πάρεση του προσωπικού νεύρου, σε αδυναμία της γλώσσας κ.α.
Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της Λογοθεραπείας;

Η λογοθεραπεια ξεκινά συνήθως με μια αξιολόγηση από έναν λογοθεραπευτή που θα προσδιορίσει τον τύπο της διαταραχής επικοινωνίας, που εμφανίζει το άτομο, και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της.

Λογοθεραπεία για παιδιά

Για τα παιδιά, η λογοθεραπεία μπορεί να λάβει χώρα σε μια τάξη ή σε μια μικρή ομάδα ή ένα προς ένα, ανάλογα με τη διαταραχή της ομιλίας. Οι ασκήσεις και οι δραστηριότητες λογοθεραπειας ποικίλλουν ανάλογα με τη διαταραχή, την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού. Κατά τη διάρκεια της λογοθεραπείας για παιδιά, ο Λογοθεραπευτής μπορεί:

  • να αλληλεπιδρά με το παιδί μιλώντας, παίζοντας και χρησιμοποιώντας βιβλία, εικόνες  και άλλα αντικείμενα ως μέρος της γλωσσικής παρέμβασης για να βοηθήσουν στην τόνωση της γλωσσικής ανάπτυξης
  • να δείχνει σε ένα παιδί πως αρθρώνονται σωστά κάποιοι ήχοι και συλλαβές ανάλογα με την ηλικία αναπαραγωγής, με σκοπό να παράξει το παιδί αυτούς τους ήχους
  • δίνει οδηγίες και εργασίες για το σπίτι στον γονέα ή στον φροντιστή για το πώς να κάνει λογοθεραπεία στο σπίτι
Λογοθεραπεία για ενήλικες

Η λογοθεραπεία για ενήλικες αρχίζει επίσης με την αξιολόγηση απο το Λογοθεραπευτή και το σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού προγράμματος. Οι ασκήσεις ομιλίας για τους ενήλικες μπορούν να βελτιώσουν την ομιλία, τη γλώσσα και τη γνωστική επικοινωνία.

Η λογοθεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει επανεκπαίδευση της λειτουργίας κατάποσης εάν ένας τραυματισμός ή ιατρική κατάσταση, όπως η νόσος του Parkinson ή ο καρκίνος του στόματος, έχει προκαλέσει δυσκολίες κατάποσης.

Οι ασκήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • την επίλυση προβλημάτων, τη μνήμη και την οργάνωση και άλλες δραστηριότητες που αποσκοπούν στη βελτίωση της γνωστικής επικοινωνίας
  • ασκήσεις διαλόγου για τη βελτίωση της κοινωνικής επικοινωνίας
  • αναπνευστικές ασκήσεις για συντονισμό αναπνοής – φώνησης
  • ασκήσεις για την ενίσχυση των στοματικών μυών
Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πηγές αν ψάχνετε να δοκιμάσετε ασκήσεις λογοθεραπείας στο σπίτι, όπως:
  • εφαρμογές λογοθεραπείας
  • παιχνίδια ανάπτυξης γλωσσικών δεξιοτήτων
  • παιχνίδια με κάρτες κ.α.
Πόσο καιρό χρειάζεστε λογοθεραπεία;

Ο χρόνος που χρειάζεται ένα άτομο Λογοθεραπεια εξαρτάται από μερικούς παράγοντες, όπως:

  • ηλικία
  • τύπος και σοβαρότητα της διαταραχής ομιλίας
  • συχνότητα της θεραπείας
  • υποκείμενη ιατρική κατάσταση
  • θεραπεία υποκείμενης ιατρικής πάθησης

Ορισμένες διαταραχές ομιλίας αρχίζουν στην παιδική ηλικία και βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, ενώ άλλες συνεχίζουν στην ενηλικίωση και απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία και συντήρηση.

Μια διαταραχή επικοινωνίας που προκαλείται από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη ιατρική κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί όπως και με τη λογοθεραπεία και καθώς η κατάσταση βελτιώνεται.

Πόσο επιτυχής είναι η λογοθεραπεία;

Το ποσοστό επιτυχίας της λογοθεραπειας ποικίλλει ανάλογα τη διαταραχή που αντιμετωπίζουμε και την ηλικιακή ομάδα.

Η Λογοθεραπεία σε μικρά παιδιά έχει δείξει ότι είναι πιο επιτυχημένη όταν ξεκινάει νωρίς και εξασκείται στο σπίτι με τη συμμετοχή του γονέα ή του φροντιστή.

Συμπέρασμα

Η Λογοθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών ομιλίας και γλωσσικών καθυστερήσεων τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Με την έγκαιρη παρέμβαση, η λογοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση.

πηγή: www.healthline.com