Πως να μειώσετε τη σιελόρροια σε βρέφη και μικρά παιδιά.

drooling

Πολλά παιδάκια ακόμη και στην ηλικία των 14 μηνών εξακολουθούν να παράγουν πολλά σάλια, γεγονός το οποίο όμως δεν συνδέεται πια με την γέννηση νέων δοντιών. Το αποτέλεσμα είναι να λερώνονται συνέχεια και να χρειάζονται πολλές φορές να φοράνε σαλιάρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η αυξημένη σιελόρροια σε αυτή την ηλικία μπορεί να είναι ένδειξη μειωμένου μυϊκού τόνου στη στοματική κοιλότητα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο, το οποίο πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί καθώς ο μυϊκος τόνος της στοματικής κοιλότητας συνδέεται άμεσα με την ομιλία.

Αρχικά καλό είναι να θηλάζει το μωρό μέχρι την ηλικία του ενός έτους και αμέσως μετά το θηλασμό να χρησιμοποιήσει ποτηράκι με στόμιο ή καλαμάκι μπροστά. Έτσι παρακάμπτεται η χρήση του μπιμπερό. Η χρήση αυτού του είδους ποτηριού βοηθά στην ενδυνάμωση της γλώσσας και τα σάλια προωθούνται προς το πίσω μέρος του στόματος και έτσι το παιδάκι τελικά τα καταπίνει και δεν τα αφήνει να τρέχουν έξω από το στόμα του. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε ότι μειώνεται σταδιακά και η σιελόρροια.

Αν το φαινόμενο ακόμη επιμένει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα 2 φορές την ημέρα για να ερεθίσετε την περιοχή της στοματικής κοιλότητας και να αυξήσετε την αισθητικότητά της. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα νιώθει περισσότερο την ποσότητα του σιέλου μέσα στο στόμα του και θα προλαβαίνει να το διαχειριστεί.