Ο πρώτος δάσκαλος με σύνδρομο DOWN

pablo-pineda

Ο Πάμπλο Πινέδα απο την Ισπανία, 34 ετών σήμερα, είναι ο πρώτος ευρωπαίος που πήρε πτυχίο Πανεπιστημίου ενώ έχει σύνδρομο DOWN. Πρέπει να περάσει ακόμη τέσσερις δοκιμαστικές εξετάσεις μέχρι να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του δασκάλου.

Έμαθε οτι έχει σύνδρομο DOWN καθώς και τι είναι αυτό από τον δάσκαλό του σε ηλικία 7 ετών. Ήταν ο πρώτος μαθητής με σύνδρομο DOWN, που φοίτησε σε δημόσιο σχολείο. Σήμερα, στην Ισπανία το 85% των παιδιών με σύνδρομο DOWN φοιτούν σε κανονικό σχολείο. Παλαιότερα δεν υπήρχε τμήμα ένταξης. Αναφέρει, επίσης, ότι το χρόνο που περνούσε στο σχολείο τον απολάμβανε πολύ περισσότερο σε σχέση με το χρόνο που περνούσε με τους φίλους του. Η εφηβεία, ήταν μια περίοδος αρκετά δύσκολη γι’ αυτόν. Επέλεξε να ασχοληθεί με τα παιδαγωγικά γιατί είναι λιγότερο ανταγωνιστικό επάγγελμα σε σχέση με την δημοσιογραφία ή τα νομικά, που αρχικά είχε στο μυαλό του. Επιπρόσθετα, του αρέσει πολύ να δουλεύει με παιδιά. Μελετά περίπου 6-7 ώρες τη μέρα έχοντας πάντα ανοιχτό το ραδιόφωνο.

Τέλος, συμβουλεύει τους γονείς παιδιών με σύνδρομο Down: “Πρέπει να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας όπως σε ένα παιδί και όχι όπως σε έναν «ανάπηρο». Έτσι πρέπει να το αναθρέψετε και να το εκπαιδεύσετε (μορφώσετε). Πρέπει να μιλάτε με το παιδί σας, γιατί ο χειρότερος εχθρός για τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι η σιωπή. Δεν πρέπει να έχετε κανένα κόμπλεξ. Βγείτε μαζί τους έξω στον κόσμο. Πρέπει να δείξετε στους άλλους ότι αυτό είναι το παιδί σας. Δεν πρέπει ποτέ να είστε υπερπροστατευτικοί, ποτέ. Πρέπει να του δίνετε φυσικά και πνευματικά ερεθίσματα και έτσι να το διδάξετε να είναι αυτόνομο. Γιατί τι θα συμβεί όταν κάποτε δεν θα είστε πια κοντά του ως γονείς;”

Η ταινία “Και εγώ επίσης” είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του Πινέδα.