Κίνηση & Συντονισμός (1-2 ετών)

walking-toddler

Κίνηση & Συντονισμός: Το περπάτημα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα των παιδιών αυτής της ηλικίας και όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και καλύτεροι σε αυτό. Καθώς αναπτύσσεται η κινητική τους ικανότητα αρχίζουν να ανακαλύπτουν μέρη και σημεία, που πριν δεν μπορούσαν να φτάσουν. Καλό είναι σε αυτή τη φάση να παρατηρήσετε το σπίτι από τη σκοπιά ενός παιδιού αυτής της ηλικίας και να μπορέσετε να προφυλάξετε κάποια σημεία για τυχόν ατυχήματα.

Κίνηση & Συντονισμός: Πως κινούνται τα μωράκια;

Παρόλο που κάποια μωράκια κάνουν τα πρώτα τους βήματα πριν γίνουν ενός έτους, τα πιο πολλά απο αυτά μαθαίνουν να περπατούν καλά μερικούς μήνες αφού συμπληρώσουν το 1ο έτος ζωής. Στην αρχή έχουν τα ποδαράκια τους σε απαγωγή και προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το σώμα τους πάνω σε αυτά. 6 μήνες μετά τα πρώτα βηματάκια, αρχίζουν να αποκτούν έναν πιο ώριμο τρόπο βάδισης έχοντας τα χεράκια τους δίπλα απο το σώμα τους, και όχι τεντωμένα μπροστά όπως κάνανε παλιότερα, και τα ποδαράκια τους πιο κοντά το ένα στο άλλο. Επίσης, ο τρόπος που κινούνται τώρα μοιάζει περισσότερο με βάδισμα καθώς περπατούν ακουμπώντας και την φτέρνα του ποδιού.

Αυτό το χρονικό διάστημα, το μωράκι σας θα πέσει και μερικές φορές. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείτε να αποφύγετε την πτώση αυτή καθώς είναι κάτι φυσιολογικό και μια διαδικασία μέσα απο την οποία το παιδί θα μάθει να προστατεύει τον εαυτό του. Μπορείτε, όμως, να περιορίσετε τους παράγοντες κινδύνου τραυματισμού. Για παράδειγμα, μπορείτε να το αφήσετε να εξασκηθεί στο περπάτημα σε έναν χώρο που θα είναι στρωμένος με χαλί και δεν θα υπάρχουν γύρω σκληρά αντικείμενα και έπιπλα με αιχμηρές γωνίες.

Για να σηκωθεί απο την πτώση, ένα μωράκι τις πιο πολλές φορές βάζει στο πάτωμα τα χεράκια του, σηκώνει τον ποπό του και στέκεται όρθιο.

Αφού έχουν περάσει 2 μήνες εντατικής βάδισης, το μωράκι τώρα νοιώθει πιο σίγουρο για τις κινητικές του ικανότητες και αρχίζει να κάνει πιο σύνθετα πράγματα, για παράδειγμα κουβαλάει αντικείμενα μαζί του την ώρα που περπατάει ή περπατάει και σέρνει πίσω του κάποιο παιχνίδι ή αρχίζει να σκαρφαλώνει σε σκάλα ή σε έπιπλα.

Μετά τον 1,5 χρόνο, το μωράκι αρχίζει να μαθαίνει να τρέχει, να κλωτσάει μπάλα ή ακόμη και να πετάει μια μπάλα πάνω απο το κεφάλι του. Συμπληρώνοντας τον 2ο χρόνο μπορεί να κάνει και επιτόπου πηδηματάκια.

Θα παρατηρήσετε οτι όσο περισσότερο κινείται το μωράκι σας τόσο περισσότερα πράγματα μαθαίνει. Γι΄αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να του δώσετε πολλά ερεθίσματα για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του.

Κίνηση & Συντονισμός: Πως να το βοηθήσω;

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδάκι σας να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες κάνοντας βόλτες στην αυλή ή στη γειτονιά, ανεβαίνοντας σκάλες μαζί κρατώντας το χεράκι του ή παίζοντας και μέσα στο σπίτι. Μπορείτε να βάλετε εμπόδια κάτω στο πάτωμα με μαξιλάρια και να το ενθαρρύνετε να σκαρφαλώσει, να πηδήξει ή να τα προσπεράσει.

Οι ειδικοί προτείνουν:

  • δεσμεύστε τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα το παιδί σας σε κινητικό παιχνίδι στο σπίτι, σε παιδότοπο ή στην παιδική χαρά.
  • αφιερώστε μια ώρα την ημέρα σε ελεύθερο παιχνίδι χωρίς καμία δομή ή στόχο και αφήστε το παιδί να παίξει με όποιο παιχνίδι θέλει ή να κάνει αυτό που προτιμά.
  • να μην κάθεται για περισσότερο απο 60 λεπτά συνεχόμενα, παρά μόνο όταν κοιμάται.
  • βρείτε μέρη μέσα και έξω απο το σπίτι, που είναι ιδανικά και ασφαλή για τέτοιες δραστηριότητες.

Καθώς τα μωράκια αναπτύσουν τις κινητικές τους δεξιότητες, βελτιώνονται και στο χειρισμό των χεριών τους. Τα αντικείμενα και τα παιχνίδια, που μπορούν να ενισχύσουν και τον τομέα αυτό είναι:

  • χαρτιά και μπογιές
  • πλαστελίνη
  • τουβλάκια
  • μικρά παζλ
Κίνηση & Συντονισμός: Πότε να ανησυχήσω;

Καλό είναι να επισκευτείτε τον γιατρό του παιδιού αν:

  • δεν περπατά μέχρι 18 μηνών
  • περπατά ανώριμα παρόλο που έχουν περάσει αρκετοί μήνες εξάσκησης
  • περπατά στις μύτες των ποδιών

πηγή: kidshealth.org