Το 6χρονο κοριτσάκι μου έχει αδυναμία συγκέντρωσης. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω να μην αφαιρείται τόσο εύκολα;

diaspasi-prosoxis

Φαντάζομαι ότι η ερώτησή σας εστιάζεται κυρίως στην αδυναμία συγκέντρωσης που παρουσιάζει η μικρή κατά την μελέτη των σχολικών μαθημάτων, έτσι δεν είναι; Μπορείτε να κάνετε κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο είχατε δομήσει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα μελέτης του παιδιού και να το βοηθήσετε όμως πολύ ουσιαστικά.

Πιο συγκεκριμένα όταν υπάρχει αδυναμία συγκέντρωσης:

1. Φτιάξτε ένα καλό περιβάλλον μελέτης. Σιγουρευτείτε το το παιδί θα κάτσει να μελετήσει σε ένα περιβάλλον ήσυχο και καλά οργανωμένο. Φροντίστε να έχετε όλα τα εφόδια (μολύβια, στιλό, χαρτιά, κόλλες, ψαλίδια) κοντά του.

2. Οργανώστε ένα σταθερό πρόγραμμα μελέτης.Κάποια παιδιά προτιμούν να μελετάνε το απόγευμα, αφού έχουν κοιμηθεί ή παίξει λίγο. Κάποια άλλα προτιμούν το βράδυ. Όποια και αν είναι η επιλογή του παιδιού, φροντίστε να είναι σταθερή.

3. Βοηθήστε τα να κάνουν ένα πρόγραμμα.Όταν το παιδί έχει πολλά μαθήματα να μελετήσει ή μια μεγάλη εργασία να ολοκληρώσει, βοηθήστε το να οργανώσει το χρόνο εκτέλεσης αυτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μοιράστε τον όγκο εργασίας ανά ώρα με βάση τις δυνατότητες του παιδιού και προσθέστε ένα 15λεπτο διάλειμμα μετά απο κάθε ώρα, το οποίο θα εφαρμόζετε με συνέπεια. Επίσης, απεικονίστε σε ένα μεγάλο χαρτόνι με συγκεκριμένο χρώμα πόσο χρόνο θα μελετά κάθε μέρα και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει κάθε μέρα. Μην ξεχνάτε πως ο χρόνος για τα παιδιά είναι σχετικός. Η απεικονιστική μέθοδος είναι η πιο αποτελεσματική για την κατανόηση αφηρημένων εννοιών. 

4. Περιορίστε τους διασπαστικούς παράγοντες.Αυτό σημαίνει οτι την ώρα που μελετάει το παιδί δεν θα πρέπει να είναι ανοιχτή η τηλεόραση ή να ακούγεται δυνατή μουσική ή να χτυπάει το τηλέφωνο. Αν και ένα τηλεφώνημα σε κάποιον συμμαθητή για να λάβει λίγη βοήθεια για κάποια εργασία, μπορεί να είναι και βοηθητικό.

5. Χωρίστε τις εργασίες και τα βιβλία σε διαβασμένα και μη διαβασμένα. Κάντε μια στοίβα δεξιά απο το παιδί με αυτά που πρέπει να διαβάσει και όταν τελειώνει κάποιο απο αυτά μπορεί να το βάζει απο την άλλη πλευρά, ούτως ώστε να βλέπει οτι ο  όγκος της δουλειάς του τελειώνει. Η απεικονιστική μέθοδος που λέγαμε νωρίτερα;Αντίστοιχα μπορείτε να βρείτε και άλλους παρόμοιους τρόπους υποβοήθησης που ταιριάζουν στο παιδάκι σας. 

Smart tip:

Όσο και αν σας φανεί περίεργο η μάσηση τσίχλας έχει αποδειχτεί ότι βοηθά πολύ στη συγκέντρωση της προσοχής, καθώς είναι μια επαναλαμβανόμενη λειτουργία που συντελείται μέσα στο στόμα και αξίζει να μάθετε πως το στόμα είναι ο οργανωτής του ανθρώπου.