
Τι είναι η νοητική υστέρηση και πως γίνεται η διάγνωσή της;
Η νοητική υστέρηση είναι μια γενικευμένη νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σημαντική έκπτωση της νοητικής λειτουργίας καθώς και της προσαρμοστικής συμπεριφοράς.
Η νοητική λειτουργία – ονομάζεται επίσης νοημοσύνη – αναφέρεται στη γενική ψυχική ικανότητα, όπως η μάθηση, η συλλογιστική, η επίλυση προβλημάτων κ.α. Ένας τρόπος μέτρησης της νοητικής λειτουργίας είναι το τεστ IQ ή τεστ νοημοσύνης.
Η προσαρμοστική συμπεριφορά είναι η συλλογή εννοιολογικών, κοινωνικών και πρακτικών δεξιοτήτων που μαθαίνονται και εκτελούνται από τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή. Παραδείγματα προσαρμοστικής συμπεριφοράς αποτελούν η ομιλία, η γραφή και ανάγνωση, η χρήση χρημάτων, τηλεφώνου, η μετακίνηση σε μέσα μεταφοράς κ.α.
Η διάγνωση ενός ατόμου με νοητική υστέρηση γίνεται όταν το άτομο έχει IQ από 70 και κάτω σε σταθμισμένα τεστ νοημοσύνης, όπως επίσης ελλείψεις σε δύο ή περισσότερες προσαρμοστικές συμπεριφορές που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.
Ποιες είναι οι μορφές της νοητικής υστέρησης;
Ανάλογα με την βαρύτητά της, η νοητική υστέρηση ταξινομείται σε 4 κατηγορίες:
- Ήπια Νοητική Υστέρηση (με δείκτη νοημοσύνης από 50-55 έως 70),
- Μέτρια Νοητική Υστέρηση (με δείκτη νοημοσύνης από 35-40 έως 50-55)
- Σοβαρή Νοητική Υστέρηση (με δείκτη νοημοσύνης από 20-25 έως 35-40) και
- Βαριά Νοητική Υστέρηση (με δείκτη νοημοσύνης κάτω από 20-25).
Σε τι συχνότητα εντοπίζεται η νοητική υστέρηση στο γενικό πληθυσμό;
Η νοητική αναπηρία επηρεάζει περίπου το 2-3% του γενικού πληθυσμού. Το 75–90% των προσβεβλημένων ατόμων έχουν ήπια νοητική αναπηρία. Τέλος, υπάρχει ελαφρώς μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια.
Παραπομπές:
https://psychopedia.gr/h-noitiki-ysterisi-charaktiristika-sybtomata-paremvasi/