Αξιολόγηση Κατάποσης

Αξιολόγηση

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ:


Για την Αξιολόγηση Κατάποσης παιδιών και εφήβων που χρήζουν Λογοθεραπείας για διαταραχές σίτισης ή κατάποσης ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

 1. Συνάντηση των γονέων με την επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου. Λήψη κοινωνικού – ιατρικού ιστορικού (1 συνεδρία διάρκειας 30′-45’)
 2. Συνάντηση του παιδιού με την Λογοθεραπεύτρια. Αξιολόγηση περιστατικού (1-2 συνεδρίες διάρκειας 45′ έκαστη)
 3. Συνάντηση των γονέων με την επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου. Προφορική ενημέρωση των γονέων σχετικά με τη διαταραχή του παιδιού ή του εφήβου και το προτεινόμενο θεραπευτικό πρόγραμμα -επίλυση αποριών (1 συνεδρία διάρκειας 30′-45’)
       Η αξιολογητική διαδικασία ξεκινά με την 1η συνεδρία  – συνάντηση των γονέων με την Λογοθεραπεύτρια του κέντρου με σκοπό να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό (κοινωνικό – ιατρικό) του παιδιού. Μελετώνται βίντεο από το σπίτι, όπου το παιδί βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον.
       ‘Επειτα, πραγματοποιείται η αξιολογητική συνεδρία του παιδιού απο την Λογοθεραπεύτρια με σκοπό να εξεταστεί με λεπτομέρεια ο μηχανισμός κατάποσης με όλες τις υφές και συστάσεις χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία.
       Στη συνέχεια, αναλύονται όλες οι παρατηρήσεις και οργανώνεται το καταλληλότερο ατομικό θεραπευτικό πρόγραμμα. Στην τελευταία συνεδρία, κοινοποιούνται προφορικά και γραπτά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης απο την Λογοθεραπεύτρια του κέντρου στους γονείς και συζητώνται και επιλύονται όλες τους οι απορίες.
       Η αξιολογητική διαδικασία βασίζεται όχι μόνο στην κλινική παρατήρηση του περιστατικού αλλά και στις πληροφορίες που μεταφέρουν οι γονείς από την καθημερινή του ζωή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δίνεται τόση βάση στις συναντήσεις με τους γονείς. Σκοπός μας είναι μόνο η έγκυρη διάγνωση και για να γίνει αυτό επιστρατεύουμε όλοι οι ειδικοί την πλούσια επιστημονική μας γνώση και μελετάμε κάθε λεπτομέρεια του παιδιού αποφεύγοντας να καταλήξουμε σε βιαστικά συμπεράσματα. Με αυτό τον τρόπο έχουμε και εμείς αλλά και εσείς σφαιρική και λεπτομερή γνώση όλων των δυνατοτήτων και αδυναμιών του παιδιού και είμαστε σε θέση να προτείνουμε με σιγουριά το καταλληλότερο ατομικό θεραπευτικό πρόγραμμα.

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ:

Για την αξιολόγηση ενηλίκων που χρήζουν Λογοθεραπείας για διαταραχές σίτισης και κατάποσης ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

 1. Συνάντηση με την Λογοθεραπεύτρια. Λήψη ιατρικού ιστορικού (1 συνεδρία διάρκειας 30′)
 2. Κλινική αξιολόγηση κατάποσης περιστατικού (1συνεδρία διάρκειας 30’-45’)
 3. Συνάντηση των συγγενών με την Λογοθεραπεύτρια. Προφορική και γραπτή ενημέρωση των συγγενών και του ιδίου σχετικά με τη διαταραχή του και το προτεινόμενο θεραπευτικό πρόγραμμα -επίλυση αποριών (1 συνεδρία διάρκειας
  30′-45’)

Σε όλες τις αξιολογήσεις χορηγούνται έγκυρα και αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία. Οι συναντήσεις δύναται να πραγματοποιηθούν όλες τις ίδια μέρα ανάλογα με τα διαθέσιμα ραντεβού. Με αυτό τον τρόπο σε μια μόνο επίσκεψη στο χώρο μας λαμβάνετε ολοκληρωμένη διάγνωση και πρόταση θεραπείας. Όλες οι αξιολογήσεις παραδίδονται γράπτως υπογεγραμένες και σφραγισμένες από τους υπευθύνους του κέντρου στους γονείς ή στους ίδιους του ενδιαφερόμενους.

Θεραπεία


Η θεραπεία κατάποσης εφαρμόζεται σε άτομα που εμφανίζουν δυσκολία με την κατάποση στερεών ή υγρών τροφών (Δυσφαγία). Μιλώντας για δυσφαγία εννοούμε δυσκολία στη σίτιση και στην κατάποση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε βρέφη και παιδιά όσο και σε ενήλικες. Τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις στερεές ή υγρές τροφές και μπορεί να αποκλείουν μια κατηγορία τροφών απο το διαιτολόγιό τους ή να πνίγονται όταν τρώνε. Το κέντρο μας είναι απολύτως εξειδικευμένο στην αξιολόγηση και αποκατάσταση αυτών των διαταραχών. Η πολυετής κλινική και ακαδημαική εμπειρία των Λογοθεραπευτών μας σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να διαγνώσει άμεσα σε ελάχιστο χρόνο οποιαδήποτε διαταραχή και να την αποκαταστήσει πλήρως εφαρμόζοντας τις τελευταίας τεχνολογίας θεραπευτικές μεθόδους με βάση τα Αμερικάνικα πρότυπα.
Εφαρμόζουμε Επιφανειακό Ηλεκτρομυογράφημα (Semg), Νευρομυική Ηλεκτρική Διέγερση (NMES) και Nευρομυική Περίδεση (ΝΤ) στους υπογνάθιους μύες που είναι υπεύθυνοι για την κατάποση. Συνδυάζοντας αυτά με την κλασσική Λογοθεραπεία πετυχαίνουμε γρήγορα πλήρη αποκατάσταση.

Για μια εξατομικευμένη προσέγγιση του ζητήματος που σας απασχολεί επικοινωνήστε μαζί μας είτε καλώντας στο  210.6014882 είτε στέλνοντας μήνυμα στο  contact@exelixilogou.gr  είτε  συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας εδώ.

30' Προαξιολόγηση
Δωρεάν

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας.