Σιδεράκια και ψεύδισμα

siderakia
Αρκετοί γονείς παρατηρούν ότι από τη στιγμή που το παιδί τους έβαλε σιδεράκια έχει αρχίσει να ψευδίζει και απορούν για ποιο λόγο.

Ένα παιδί μπορεί να ψευδίζει για δύο λόγους. Είτε γιατί έτσι έμαθε να παράγει τους συρριστικούς οδοντικούς ήχους («σ», «ζ», «τς», «ξ», «ψ») απο την στιγμή που άρχισε να μιλά και το συνεχίζει μέχρι και αυτή την ηλικία είτε γιατί μεγαλώνοντας και αλλάζοντας η οδοντική του σύγκλιση η ροή του αέρα για την παραγωγή των συγκεκριμένων ήχων δεν γίνεται σωστά. Στη περίπτωση που το παιδί πριν βάλει τα σιδεράκια δεν ψεύδιζε, τότε πιθανότατα έχει αλλάξει η οδοντική του σύγκλιση. Ως εκ τούτου η ροή του αέρα μέσα απο το στόμα για την παραγωγή των συρριστικών οδοντικών ήχων δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα να ακούγεται αυτό το «ψεύδισμα». Με την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας πιστεύεται οτι το «ψεύδισμα» θα πάψει να υφίσταται.

Καλό θα ήταν όμως για να αποκλειστεί και το πρώτο ενδεχόμενο να αξιολογηθεί η ομιλία και ο στοματοκινητικός μηχανισμός του παιδιού απο έναν Λογοθεραπευτή πριν και μετά  την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας.