Ο γιός μου είναι 6 χρονών και μόλις ξεκίνησε την Α’ Δημοτικού και δυσκολεύεται στην ανάγνωση. Υπάρχει περίπτωση να έχει δυσλεξία;

erotiseis-dislexias

Θα συμφωνήσω οτι είναι νωρίς ακόμη για να πούμε οτι κάποιο παιδάκι σε αυτή την ηλικία και με αυτά που έχει μόλις διδαχθεί απο την φοίτησή του στην Α’ Δημοτικού έχει Δυσλεξία / Δυσαναγνωσία.

Το πρωτόκολλο που ακολουθούμε είναι το εξής: Περιμένουμε πρώτα να διδαχθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της μαθησιακής ύλης και να έχει γίνει η μέγιστη εκμάθηση των μαθησιακών δεξιοτήτων μέσα στο σχολείο. Στη συνέχεια αξιολογούμε με βάση την ηλικία και την τάξη φοίτητης το επίπεδο μαθησιακών δεξιοτήτων που έχει αναπτύξει το παιδί. Τέλος, καταλήγουμε αν όντως αυτό το παιδί εμφανίζει μαθησιακές δυσκολίες ή όχι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του γιού σας καλό είναι για τους παραπάνω λόγους να περιμένετε μέχρι το Πάσχα της Α’ Δημοτικού. Αν οι δυσκολίες παραμένουν και μετά απο αυτό το χρονικό όριο καλό θα είναι τότε να επισκευτείτε κάποιον ειδικό, με σκοπό να αξιολογήσει τις μαθησιακές δεξιότητες του παιδιού.