Είναι κληρονομικός ο τραυλισμός;

stuttering-father
Κληρονομικός τραυλισμός: Είμαι 35 χρονών και τραυλίζω από 6 ετών. Έχω ένα αγοράκι 4 ετών. Υπάρχει περίπτωση να αρχίσει να τραυλίζει και αυτό;

Ο τραυλισμός εμφανίζεται τρεις φορές συχνότερα σε οικογένειες που υπάρχει περιστατικό τραυλισμού στις προηγούμενες γενιές, τέσσερις φορές συχνότερα στα αγόρια από ότι στα κορίτσια. Αυτή η στατιστική παρατήρηση υποστηρίζεται πλέον και από πρόσφατες έρευνες της γενετικής οι οποίες υπέδειξαν γονίδια τα οποία πιθανόν να είναι υπεύθυνα για τον τραυλισμό. Η κληρονομικότητα, όμως, δεν αποτελεί από μόνη της αιτία εκδήλωσης του τραυλισμού. Μπορεί να υπάρχει κληρονομική βάση αλλά να μην εκδηλωθεί κάποια διαταραχή ροής της ομιλίας στο παιδί αν δεν συντρέχουν και γλωσσικοί, περιβαλλοντικοί ή / και συναισθηματικοί παράγοντες.

Γλωσσικοί παράγοντες

Είναι οι γενικότερες ανωριμότητες, που μπορεί να έχει το παιδί στην ανάπτυξή του ή / και δυσκολίες στην εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας του, που περιορίζουν την επικοινωνιακή του αποτελεσματικότητα. Η επικοινωνιακή δυσκολία που προκύπτει από τις γλωσσικές δυσκολίες μπορεί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς εμφάνισης δυσκολιών στη ροή.  

Περιβαλλοντικοί παράγοντες 

Είναι ένα διαρκώς απαιτητικό οικογενειακό περιβάλλον απέναντι σε ένα παιδί, το οποίο ενδέχεται να διαθέτει εξαιρετικές γλωσσικές δεξιότητες. Επίσης παιδιά που βρίσκονται σε φάση κατάκτησης κάποιου από τα «ορόσημα» της εξέλιξης όπως ο έλεγχος σφιγκτήρων ή το σταμάτημα της πιπίλας μπορεί να εμφανίζουν απώλεια ελέγχου της ροής στην ομιλία.

Συναισθηματικοί παράγοντες

Που μπορεί να ενισχύσουν την εμφάνιση ή ακόμη και να θεμελιώσουν τον τραυλισμό, είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, οι προσδοκίες των γονιών αλλά και των υπολοίπων συγγενών που πολλές φορές δε συμβαδίζουν με την προσωπικότητα του παιδιού, οι διαφορές μεταξύ των γονιών στον τρόπο φροντίδας και ανάπτυξης, σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή του παιδιού ή της οικογένειας τη δεδομένη χρονική στιγμή όπως η γέννηση ενός άλλου παιδιού, ο αποχωρισμός των γονιών κατά την πρώτη επαφή με το σχολείο, ένας θάνατος ή ένα διαζύγιο, η αλλαγή σπιτιού ή φροντιστή, οι σχέσεις με τα αδέρφια, οι αντιδράσεις του άμεσου και ευρύτερου περιβάλλοντος του παιδιού στην εμφάνιση του τραυλισμού.