Προσωπικές εμπειρίες…

story

“Αρκετοί ενήλικοι έχουμε αναρωτηθεί αν θα μπορούσε να διορθωθεί κάποια δυσκολία στην  άρθρωση κάποιων ήχων π.χ. “ρ”. Είναι κάτι ακατόρθωτο ή πράγματι μπορεί να διορθωθεί κάτι τέτοιο απo εμάς είναι μια πρώτη σκέψη… Έχοντας περάσει από αυτή την διαδικασία θα έλεγα πως είναι κάτι εφικτό και ταυτόχρονα μια πρόκληση για τον καθένα που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα.

Αν μου ζητούσατε την προσωπική μου γνώμη ύστερα απo την εμπειρία αυτή θα έλεγα πως το  κυριότερο συστατικό για την επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας είναι το να πάρει κάποιος πραγματικά την απόφαση να διορθώσει το πρόβλημα που έχει. Στη συνέχεια πέρα από την απαραίτητη βοήθεια από τον ειδικό λογοθεραπευτή/τρια το μόνο που θα χρειαστεί είναι επιμονή και ‘πείσμα’.

Κάτι που πραγματικά με βοήθησε είναι όταν έμαθα πως το χρονικό διάστημα της διαδικασίας αυτής θα ήταν περίπου  τέσσερις μήνες. Μια συνήθεια χρόνων, κάτι που είχε παγιωθεί πλέον θα μπορούσε να αλλάξει μόνο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Άξιζε λοιπόν μια καλή προσπάθεια…

Ξεκινώντας , μόλις άρχισα να τοποθετώ την γλώσσα με τον σωστό τρόπο διαπίστωσα ότι είχα πλέον τον επιθυμητό ήχο. Ήταν όμως πραγματικά κάτι ασυνήθιστο ,κάτι που το ένιωθες αρκετά περίεργο, κάτι που έπρεπε συνεχώς να το σκέφτεσαι. Με τον καιρό και με την κατάλληλη μεθοδολογία ο επιθυμητός ήχος έβγαινε πολύ πιο εύκολα και χωρίς να το σκέφτομαι τόσο πολύ. Στην πορεία συναντούσα κάποιες δυσκολίες σε συγκεκριμένες λέξεις  π.χ. λέξεις που περιείχαν το  “τρ” που έλεγα ότι είναι αδύνατον να παραχθεί καν ο ήχος. Και όμως, με λίγη προσπάθεια  παραπάνω  και με την βοήθεια της λογοθεραπεύτριάς μου τίποτα δεν ήταν αδύνατο… Καθώς προχωρούσε ο καιρός η γλώσσα “λυνόταν”, χρησιμοποιούσα το “ρ” τοποθετώντας την γλώσσα μου με τον σωστό τρόπο και πλέον αυτό μου φαινόταν κάτι φυσικό σε αντίθεση με την αρχή που ενώ ο επιθυμητός ήχος έβγαινε αισθανόμουν ότι δεν μιλούσα με τον σωστό τρόπο. Το τελικό βήμα ήταν αφού ένιωθα έτοιμος πλέον, να αρχίσω να το χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου. Στην αρχή από λίγο κάθε ημέρα και στην συνέχεια χωρίς να το καταλάβω συνεχώς. Σήμερα, ύστερα από τέσσερις μήνες μόλις, το χρησιμοποιώ συνεχώς στην καθημερινότητά μου αυθόρμητα, κάτι το οποίο στην αρχή φάνταζε τόσο δύσκολο.

Ως εκπαιδευτικός  θεωρώ ότι η σωστότερη ομιλία μου έχει βοηθήσει αρκετά στην επικοινωνία μου και κατά συνέπεια στην ίδια την δουλειά  μου. Πιστεύω  πώς αυτό ισχύει για όλους τους κλάδους γενικότερα. Είναι κάτι που βελτιώνει την επικοινωνία   στην  καθημερινότητά μας με τα άτομα που συναναστρεφόμαστε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την λογοθεραπεύτρια  κ. Πέτρου Σύλα για την καθοδήγηση και ενθάρρυνσή της σε όλη αυτή την πορεία.”

Γιώργος, 33 ετών