Τα μωρά που γεννιούνται απο την 37η μέχρι και την 39η εβδομάδα ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για Αυτισμό και Ειδικές Μαθησιακές Ανάγκες.

40-weeks

Ύστερα από μια έρευνα, που έγινε στη Σκωτία, αφού αναλύθηκε το ιστορικό γέννησης περισσότερων απο 400.000 παιδιών σχολικής ηλικίας, βρέθηκε ότι τα μωρά που είχαν γεννηθεί από την 37η μέχρι και την 39η εβδομάδα της κύησης είχαν 1,16 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτισμό ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες συγκριτικά με βρέφη που γεννήθηκαν όταν είχαν ήδη συμπληρώσει την 40η εβδομάδα της κύησης. Η έρευνα αυτή αποτελεί σημαντικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν όταν αποφασίζεται να πραγματοποιηθεί η γέννηση ενός παιδιού σε συγκεκριμένο χρόνο.

Τα παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Ανάγκες μπορεί να έχουν είτε:
  • Κάποια μαθησιακή δυσκολία, όπως είναι η δυσλεξία ή ο αυτισμός, που απαιτεί ειδική μαθησιακή βοήθεια
  • Κάποια αισθητηριακή αναπηρία, όπως είναι η βλάβη στην όραση ή η κώφωση, που απαιτούν ειδική μαθησιακή βοήθεια

Ήταν ήδη γνωστό ότι ένα παιδί, που γεννιέται στην 24η εβδομάδα της κύηση, έχει πιο πολλές πιθανότητες να παρουσιάσει Ειδικές Μαθησιακές Ανάγκες συγκριτικά με ένα τελειόμηνο (που έχει ήδη συμπληρώσει την 40η εβδομάδα της κύησης). Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμη και ένα παιδάκι που γεννιέται την 39η εβδομάδα της κύησης έχει πιθανότητας να ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου για αυτισμό ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Έτσι, προτείνεται σε περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα χρόνου να γεννιέται ένα παιδάκι έχοντας συμπληρώσει την 39η εβδομάδα της κύησης.

πηγή: www.medicalnewstoday.com