22η Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον τραυλισμό

Εδώ και 22 χρόνια η 22 η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον τραυλισμό. Στόχος της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας και εκπαίδευσης, καθώς αποτελεί σημαντικό βήμα για τη βελτίωση και αποκατάσταση της συγκεκριμένης διαταραχής.

Ο τραυλισμός έχει κατά βάση ψυχογενή αιτιολογία και εμφανίζεται ως διακοπή του ρέοντα λόγου εξαιτίας του μη συντονισμού των συστημάτων της αναπνοής, της φώνησης και της άρθρωσης. Μπορεί να εμφανιστεί με επανάληψη φωνημάτων, συλλαβών ή λέξεων, με μπλοκαρίσματα ή επιμηκύνσεις. Πολλές φορές, η προσπάθεια για ομιλία συνοδεύεται από συσπάσεις του προσώπου ή/και του σώματος (τικς).

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 70 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν τραυλισμό παγκοσμίως, δηλαδή το 1%. Το 5% του παιδικού πληθυσμού, 1 στα 20 παιδιά προσχολικής ηλικίας, διανύει μια βραχύχρονη περίοδο τραυλισμού (ηλικία εμφάνισης 3 ετών περίπου). Το 1/3 εξ ’αυτών, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, θα αναπτύξει χρόνιο τραυλισμό.

Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις εμφάνισης τραυλισμού στην ενήλικη ζωή, εξαιτίας έντονων ψυχολογικών παραγόντων. Η διαταραχή αυτή είναι πολυπαραγοντική, καθώς συμβάλλουν στην εμφάνισή της κληρονομικοί, οργανικοί, γλωσσικοί, συναισθηματικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη παρέμβαση είναι η καλύτερη πρόληψη. Η αξιολόγηση και η θεραπεία μπορούν να αποτρέψουν την εδραίωσή του και τις συνέπειες που επιφέρει σε ψυχολογικό επίπεδο.